trakų 
istorijos 
muziejus
Renginiai, naujienos

Viduramžių šventė

Viduramžių šventė

Trakų Salos pilyje. 2022 m. birželio 25-26 d.

Trakų Salos pilyje – tarptautinis gyvosios istorijos festivalis „Viduramžių šventė“!

Po dviejų metų pertraukos, birželio 25–26 d., apsupta ežerų, apjuosta vaizdingų pakrančių Trakų Salos pilis vėl alsuos senąja dvasia ir nukels mus į Lietuvos vėlyvųjų viduramžių laikus. Čia vyks tradicinė, jau dvidešimt ketvirtoji, „Viduramžių šventė“, į kurią sugužės profesionalūs amatininkai, rekonstruktoriai, senosios karybos klubai, tautodailininkai, edukatoriai ir kiti paveldo puoselėtojai iš įvairių Lietuvos svečių šalių kampelių.

Šiemet tradicinė šventė dedikuojama Trakų miesto 700 metų jubiliejui, tad numatoma programa itin gausi veiklų įvairove: čia dvi dienas skambės senoji muzika, šokio sūkury suksis ne tik šokėjai, bet ir svečiai, kausis riteriai, stebins diduomenės puotos ir spektakliai, žonglieriaus pasirodymai, visus suburs Trakų Salos pilies arbatos maišymas iš stebuklingų Šv. Jono nakties žolelių, dirbs amatininkai ir mokys senųjų meistrystės tradicijų, bus skaitomos paskaitos. Tikrai netrūks įvairių pramogų suaugusiems ir mažiesiems Trakų Salos pilies lankytojams!

Istoriniame Lietuvos mieste vykstanti šventė yra svarbiausias metų tradicinis Trakų istorijos muziejaus renginys, kurio metu rekonstruojami viduramžių gyvenimo fragmentai autentiškoje aplinkoje, patrauklus smalsiems lankytojams. Tai vieta, kur istorijos amžiai džiugina ne vien mūsų akis, bet pažadina ir kitas jusles. Renginys organizuojamas nuo 1998 metų, turi gilias tradicijas ir didelę išliekamąją vertę, atlieka švietėjišką misiją ir yra itin aktualus Lietuvos istorija ir senąja kultūra besidominčiai visuomenei bei svečiams iš užsienio. Daug festivalio dalyvių yra ilgamečiai ir ištikimi Muziejaus bičiuliai drauge įgyvendinę gražių iniciatyvų ir edukacinių projektų, vitražo meistro A. Rimkevičiaus kurti vitražai puošia Pusiasalio pilies Dominikonų vienuolyno koplyčios langus, A. Petrauskienė, T. Šakienė, D. Grigonienė, V. Ratkevičienė – kolegės iš kitų Lietuvos muziejų. Tai labai svarbu ir pačiam Trakų istorijos muziejui, kurio darbuotojai yra daugelio veiklų sumanytojai, entuziastai ir aktyvūs dalyviai, su dideliu įkvėpimu ir džiaugsmu besidalinantys savo patirtimi ir žiniomis su kiekvienu besilankančiu. Trakai – miestas, kuriame Muziejus turi širdį! Susitikime!

Šventės dalyviai

Senųjų amatų demonstravimas: Rimas Supranavičius (knygrišystė), Kazimieras Barišauskas (juvelyrika), Martynas Švedas (senoji odininkystė), Dalia Grigonienė (senoji batsiuvystė), Algirdas Juškevičius (senoji medžio drožyba), Evaldas Kapčius (kalvystė), Virginija Rimkutė (tekstilė), Vasarė Ratkevičienė (siūlų dažymas augaliniais dažais), Adelė Karaliūnaitė (senoji medicina), Egidijus Virbašius (viduramžių muzikos instrumentai, muzikavimas), Simas Janulis (dambreliai, muzikavimas), Alfreda Petrauskienė ir Tereza Šakienė (senovinė žvejyba), Lina Žaliauskienė (sodų rišimas), Asta Plentaitė-Balčiūnienė (senovinis muilo virimas), Edita Gilė (prieskoniai viduramžių virtuvėje), Vaida Druskytė (juvelyrika), Alma Kasperavičienė (vaško žvakių liejimas, bitininkystė), Artūras Rimkevičius (vitražų gamyba), Loreta Lichtarovičienė (vytinių juostų vijimas, burtukavimas), „Vilniaus puodžių cechas” ir kt.

Viduramžių karybos rekonstrukcija: Senovės baltų kovų brolija„Vilkatlakai“, „Hospitalierių ordinas“, riterių klubas Komturia-Riga (Latvija), Istorinio fechtavimo asociacija.

Muzika, šokiai, spektakliai, pasirodymai: „Thundertale“,„Rakija Klezmer Orkestar“, „Baltos varnos“, „Tykumos“,„Ambera“ (viduramžių muzikos grupė), „Hansanova“ (viduramžių muzikos grupė), „Saltus Gladii“ (viduramžių šokių grupė), „Festa Cortese“ (senojo šokio trupė), VšĮ „Stalo teatras“, žonglierius Mantas Markevičius.

Švęsti kviečiame –

birželio 25 d. nuo 10 iki 21.15 val. įsigijus lankytojo bilietą

birželio 26 d. nuo 10 iki 19 val. nemokamai

Šventės rėmėjai:

UAB „Birštono mineraliniai vandenys“ ir Ko 

UAB „Karališka kibininė“

UAB „Lietuviškas midus“

Parengė: Kristina Stankevičienė, Kultūrinės veiklos skyriaus vedėja

El. p. kristina.stankeviciene@trakaimuziejus.lt

Tel. nr. +370 690 90045

PROGRAMA

Akimirkos iš Viduramžių šventės Trakų Salos pilyje, 2022. Foto. O. Ševeliov

trakų 
istorijos muziejus

darbo laikas

Kovas, balandis,
spalis, lapkritis
II-VII 10:00 – 18:00 val.

Gegužė – rugsėjis
I – VII 10:00 – 19:00 val.

Gruodis – vasaris
III – VII 10:00 – 18:00 val.

kontaktai

Tel:+370 528 55297
Įmonės kodas: 190757189
Kęstučio g. 4
Trakai, LT – 21104

sprendimas

© 2020 Trakų istorijos muziejus
Privatumo politika